על המוזיאון - מוזיאון ארץ ישראל

על המוזיאון

צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס
צילום: אביעד בר-נס

מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב הוא מוזיאון רב תחומי העוסק בתרבות החומרית של המרחב המקומי בעבר ובהווה. מנעד המוצגים הרחב והייחודי של המוזיאון, מעמידו בשורה הראשונה של מוזיאוני ישראל. אופיו הייחודי והרב גוני של המוזיאון הופך אותו למוקד תרבותי, המושך אליו קהלים בכל הגילים ומכל רחבי הארץ והעולם.

מוז"א הוא בית לאוספים מהגדולים והחשובים בישראל לארכיאולוגיה, אתנוגרפיה, צילום, פולקלור והיסטוריה מקומיות. הוא פועל על מנת לייצר חיבורים עדכניים בין עבר והווה ובין תחומי יצירה ודעת שונים, ומתייחד בהצגה וחקר של האומנויות השימושיות (קראפט) תוך בדיקת המתח בין אומנות (craft) לאומנות (art). ככזה, הוא מנסח באופן מתמשך שיח המנציח את הקשר ההדוק המתקיים בין חומר ורוח בתרבות האנושית מאז ומתמיד.

המוזיאון מתפרש על פני שטח נרחב בסמוך לשכונת רמת אביב בתל אביב, מדרום לו זורם נהר הירקון, והוא צופה אל הנמל וקו הרקיע של העיר. בשטחי המוזיאון פזורים ביתנים בהם שמורים ומוצגים אוספיו, המכילים פריטים נדירים ויחידים מסוגם. לצד הביתנים המאכלסים את תצוגות הקבע השונות, פועלים גם חללי "קובייה לבנה" בהם מוצגות תערוכות מתחלפות בנושאים שונים, המתכתבים עם חזונו התרבותי של המוזיאון ועם תצוגות הקבע שלו. חלקן הפכו במשך השנים לאירועי תרבות אייקוניים המושכים אליהם קהלים רבים ומגוונים, דוגמת 'הביאנלה לאומנויות ולעיצוב', 'פוטומנטה' ותערוכת צילומי העיתונות 'עדות מקומית'.

המוזיאון מתייחד במרחבים פתוחים המזמינים שיטוט אגב הביקור, ומאפשרים למבקרים להנות מבילוי בחיק הטבע בתוך העיר. בלב המוזיאון נמצא תל קסילה, האתר הארכיאולוגי הראשון שנחפר במדינת ישראל ועליו שרידי התיישבויות קדומות מלפני כ-3000 שנה. בגני המוזיאון פזורים שלל מוצגים ארכיאולוגיים ביניהם רצפות פסיפס עתיקות מרחבי הארץ וגתות קדומות. כמו כן מוצגים בו מתחם שוק בעלי מלאכה, בית בד וטחנת קמח משוחזרים.

כמרכז תרבות רב גוני, מפעיל מוז"א אולמות מופעים, תיאטרון ופלנטריום ייחודי. כמו כן הוא לוקח חלק בשיתופי פעולה עם מוסדות תרבות אחרים ומארח בשטחו גם הצגות, הרצאות, מופעים ואירועי חברה ותרבות, ובכך לוקח חלק פעיל בעיצוב התרבות והקהילה המקומיות.

בחמש השנים האחרונות עובר מוז"א תהליך התחדשות יוצא דופן, כחלק מתוכנית האב שיזמה ההנהלה החדשה. במסגרת ההתחדשות, מוקם בוסתן מוזיאלי על שטח של כ-90 דונם שיהיה פתוח לטובת הציבור, ויהפוך את המוזיאון לחלק בלתי נפרד ממרקם החיים העירוני. בגדה הצפונית תוקם כיכר עירונית שתחבר את המוזיאון לשכונת רמת אביב הירוקה, ובלב המוזיאון יוקם מבנה ליבה שיכלול מבואה חדשה, שטחי גלריות נרחבים, מבני חינוך, חנות, בית קפה וגשר טיילת הצופה לדרום העיר.

ייסוד המוזיאון

מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב נוסד בשנת 1958 על שטח נרחב בצפון העיר תל אביב. במקור נקרא "מוזיאון הארץ" ובשנת 1983 שונה שמו למוזיאון ארץ ישראל. בשנת 2015 עבר המוזיאון תהליך מיתוג מחדש ושמו שונה ל-"מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב".

המוזיאון נבנה כקומפלקס ביתנים מוקפים גנים ומרחבים פתוחים המשקיפים על האזור מסביב, בהשראת מודל "מוזיאון הארץ" (Landesmuseum) האירופאי. המבנים המוקדמים תוכננו ועוצבו על ידי ורנר יוסף ויטקובר, ממיטב אדריכלי התקופה, והם מוגדרים היום כמבנים לשימור. לכל אחד מהם מבנה ייחודי, והוא מגולל את סיפורו של האוסף השמור ומוצג בו. ביתן הזכוכית היה הביתן הראשון שנחנך בשנת 1959, ואחריו הוקמו יתר הביתנים – ביתן קדמן למטבעות (1962), הביתן לאתנוגרפיה ולפולקלור (1963), ביתן הקרמיקה (1966), מרכז אדם ועמלו (1982), ביתן נחושתן (1983), ביתן אלכסנדר לתולדות הדואר והבולאות (1998) ומרכז רוטשילד (2006).

המוזיאון הוקם במטרה לשמש בית לאוסף הזכוכית של ד"ר ולטר מוזס, תעשיין יהודי ממוצא גרמני שנולד בברלין בשנת 1892, ועלה לישראל בשנת 1926. במקביל לפעילותו הציבורית הענפה בגרמניה ובארץ, היה מוזס אספן עתיקות וספרי אמנות, היסטוריה וארכיאולוגיה. במשך השנים הוא רכש מאות פריטים, ובפרט כלי זכוכית עתיקים ונדירים, המגוללים את סיפורו של המרחב הארץ ישראלי במשך אלפי שנים. היצירות העתיקות שיקפו עבורו את אופיו הרב תרבותי הייחודי של המרחב הארץ ישראלי, והוא ראה במורשת זו את היסוד להמשך קיומה ובניית עתידה ותרבותה של מדינת ישראל המתגבשת. את האוסף הנרחב שמר בדירתו שברחוב בוגרשוב בתל אביב, בה חי לבדו, והיא הפכה במשך השנים למעין מוזיאון פרטי להיסטוריה ולארכיאולוגיה של הארץ.

בדצמבר 1952 חתמו מוזס ועיריית תל אביב על חוזה שבמסגרתו העניק מוזס את הזכויות על האוסף הפרטי (ששוויו נאמד אז במעל למיליון דולר) לעיר תל אביב ולתושביה, בתנאי שתקים עבורו מוזיאון למען הציבור הרחב. בצוואתו התייחס מוזס לא רק להיבט החומרי של ההחלטה, אלא הגדיר גם את שמו וחזונו הרוחני של המוזיאון. הוא קבע כי המוזיאון יקום בעיר תל אביב ויהווה מוסד תרבות ומחקר ברמה בין לאומית, שיפעל למען חינוך מבוגרים וילדים כאחד, ויהפוך את הארכיאולוגיה והפולקלור לחלק חיוני מהתרבות החדשה.

חזונו של מוזס להקמת המוזיאון שאב ממודל 'מוזיאון הארץ' ה-Landesmuseum והמוזיאונים לפולקלור וחיי היום יום, שרווחו באירופה מהמאה ה-19, בד בבד עם התעוררות הלאומיות. מוזיאונים אלה הציגו את אורחות החיים והתרבות החומרית של עמים, מהעת העתיקה ועד ימנו, כחלק מחיפוש אחר שורשיות וחיבור לארץ. המיקום שנבחר להקמת המוזיאון, בסמוך לתל הארכיאולוגי הראשון שנחפר במדינת ישראל, צופה על העיר והמרחבים הפתוחים מסביב לו, איננו מקרי ומבטא גם הוא את החיפוש אחר שורשיות ואת החיבור העמוק והעתיק שבין אדם לאדמה, ובין חומר לרוח.

בשנת 1955 נפטר מוזס במפתיע והוא לא זכה לראות את חזונו מגיע לכדי מימוש. אף על פי כן, המוזיאון קרם עור וגידים והוא מקיים את צוואתו של מוזס מדי יום, בהיותו אחד המוזיאונים הגדולים והמשפיעים בישראל. מהקמתו ועד היום עוסק מוז"א בשימור, הרחבה והנגשת אוספיו, שחלקם הם מהגדולים והחשובים בעולם. כמו כן הוא פועל כגוף תרבות עדכני רב תחומי, המייצר באופן פעיל חיבורים בין עבר להווה, ובין המוזיאון לקהילה ולחברה.

בשנים האחרונות, תחת ההנהלה הנוכחית, עובר המוזיאון תהליך התחדשות בסדר גודל יוצא דופן, הכולל הקמת מבנים חדשים ובהם: מבואה חדשה, גלריות ענק לתערוכות מתחלפות, מעבדות, משרדים, חנות ובית קפה. כמו כן מוקם בו בוסתן ארץ ישראלי על שטח של 90 דונם שיהיה פתוח לציבור ויעמיק את הקשר בין המוזיאון לעיר ולתושביה. פתיחת הבוסתן צפויה לסוף קיץ 2023.